четверг, 18 февраля 2010 г.

13.Leelokoor Sõsarõ


Seto leelokoor Sõsarõ on asutatud 1973. aastal. Koori algtuumik moodustus ansambli ,,Leegajus“ juures tegutsenud seto laulurühmast, mille loomise algatajaks oli Virgo Veera (neiuna Terak, 1935–2005). Ühenduse esimeseks juhiks (1973–1976) sai tuntud rahvamuusika uurija ja etnograaf Igor Tõnurist. Järgnevalt kujunes laulurühmast iseseisev koor, mida juhtis rahvaluuleteadlane Vaike Sarv (aastatel 1976–1983). Pikka aega (1985–2008) oli koori kunstiliseks juhiks ajaloolane Sulev Mäeväli. Alates 2008. aasta sügisest juhib koori muusikaõpetaja Rines Takel.

Koori praeguses koosseisus on 12 leelonaist, kellest kolm mängivad ka pilli.

Sõsarõtes laulavad Petserimaalt Tallinna ja Harjumaale elama siirdunud setod ja nende järeltulijad, kelle eesmärgiks on alles hoida algupärast leelot ja pillimängu ning seto rahvakultuuri. Vana kalendri järgi toimuvad talsipüha ja lihavõtte kirmasõd on aastate jooksul kujunenud Tallinna ja selle lähikonna setode traditsioonilisteks kokkusaamisteks.

Vanu laule ja tantse on tutvustatud peamiselt pealinnas, aga ka mujal Eestis. Sageli esinetakse väliskülalistele. Aastas toimub tavaliselt umbes 20 kontserti. Kooril on olnud aastate jooksul rohkesti välisreise. Käidud on Saksamaal, Soomes, Rootsis, Venemaal, Ukrainas (Krimmis) ja mujalgi. Mõistagi ei jäta Sõsarõ vahele ühtegi esinemist Seto Kuningriigi pidustustel ja leelopäevadel.

Sõsarõ repertuaar tugineb autentsele seto leelole. Kokku on aastakümnete jooksul õpitud ja esitatud 150 laulu, 14 laulumängu ja 9 rahvatantsu. Side minevikuga on kõikidele Seto lauljatele väga oluline. Vanem põlvkond on saanud laulud oma emadelt ja vanaemadelt. Nooremad õpivad nii vanematelt lauljatelt kui ka arhiivimaterjalidest.

2009. aastal ilmunud CD „Tulõ, sõsar, sa mäe pääle“ koondab endas väikest osa meie püsirepertuaarist: kalendritähtpäevade (vastlad, lihavõtted), perekondlike sündmuste (pulmad) ja igapäevaeluga seotud laulud.

Комментариев нет:

Отправить комментарий