четверг, 18 февраля 2010 г.

Mis saab Mikitamäe raamatukogust?

"15 aastat tagasi jäin üksi. Mis oleks minust saanud ilma raamatute ja meie raamatukoguta? Kui see hakkab kogu aeg kinni olema, pole mul enam sedagi kohta, kuhu tulla," ütleb Mikitamäe raamatukogu pikaagne lugeja Eha.
Eha käib Mikitamäe raamatukogus juba 47. aastat. Kirglik lugeja, nagu ta on, ei jäta pea ühtki päeva vahele. Kui kodus ahjud köetud ja kõht täis, siis seabki sammud kohaliku lugemismekka poole. Siin on värske ajalehed, mida pensionäril on endale kulukas tellida. Samuti ajakirjad, mida kõike ei jaksa ise osta. Põneva raamatu võtab Eha läbi ühe ööga. "Kell kümme alustan ja siis kella viie-kuue paiku hommiklu ongi läbi. Loen ainult pikali ning silmadele pole siiani hakanud," ütleb ta.
Paraku tuleb Ehal ning kõigil Mikitamäe raamatukogu piirkonna lugejatel hakata ilmselt oma harjumusi muutma. Vallavõimude meelest pole kohalikele raamatukogu endises mahus tarvis - nii võttiski Mikitamäe volikogu jaanuari lõpus aasta esimesel istungil vastu otsuse, millega aprillikuust vähenevad Mikitamäe valla ainsa raamatukogu lahtiolekuajad poole võrra. Nii alustati Mikitamäel Lugemisaastat.
Saatuse iroonia kohaselt sättis raamatukogu juhataja Koidu Kann neil päevil raamatukogus paika puna-valget plakatit "Lugemisaasta 2010". "No ütle nüüd, kuhu ma peaks selle panema. Meil polegi nii suurt vaba seina, et see ära mahuks," ütleb ta ning sätib plakatit riiulile küljele osaliselt naelte otsa. Peale selle, et Mikitamäe raamatukogu vaevleb aastaid ruumipuuduses, peab see varsti olema enamiku ajast suletud.
"Ma ei tea, kas need inimesed seal üleval (raamatukogu asub vallamaja esimese korruse kahes toas) saavad üldse aru, mida raamatukogu kohalike jaoks tähendab? Neist volinikest ei käi raamatukogus ju keegi, võibolla ei loegi nad raamatuid," ohkab raamatukogu juhataja. "Kui avaliku teenust pakkuv asutus on enamuse ajast kinni, ei saa see ju enam kohalikke elanikke teenindada!"
"Ega vallas ju teist sellist asutust pole, mis oleks päeval lahti ja kuhu saab nii pensionär kui noor tulla," lisab raamatukogu staažikaim lugeja Eha.
Justnagu tema sõnade tõestuseks sisenebki koha tunkedes noormees, kes suundub otsemaid tagumisse saali, kus seisavad arvutid. Tuli lõunapausi ajal elektronposti lugema.
"Jah, ega neil noortel pole raamatute vastu enam nii suurt huvi, aga käivad siin ikkagi. Vahel istub mõni neli tundi järjest arvuti taga. Ütlen siis, et kulla laps, mine koju ja õpi, aga tema vastab, et läheb ükskõik kuhu mujale, ainult mitte koju," jutustab raamatukogu juhataja.
Eelmisel aastal kulus raamatukogu ülalpidamiseks veidi üle 200 tuhande krooni. 14. veebruari seisuga Mikitamäe valla koduleheküljel olnud eelarveprojekti järgi väheneb raamatukogu eelarve 22 900 krooni võrra, raamatukogu juhataja palgaraha aga 57 200 krooni võrra. Nii saab raamatukogu lugejate jaoks avatud olla kas kolm tundi päevas või paaril-kolmel päeval nädalas.
"See, mis Mikitamäel sünnib, on täiesti kohutav lugu," ahastab naabervalla Värska raamatukogu juhtaja Eha Kütt. "Meie kulusid kärbiti samuti veidi, aga selliselt toimida on ikka üsna ennekuulmatu! Värska vallas on kolm raamatukogu ning Värskas oleme tänud kahele töötajale lahti kuuel päeval nädalas. Lugejad on selle äärmiselt hästi vastu võtnud, sest raamatukogu on ju tegelikult piirkonna vaimu hoidja."
Kaks raamatukogu on ka Setomaa lõunaosas asuvas Meremäe vallas. Üks Meremäel ning teine Obinitsa külas. Meremäe oma sai hiljuti korraliku investeeringu maakütte näol, et raamtukogu juhataja ei peaks pühapäeviti kütma ning Obinitsa raamatukogu kolis äsja uhiuutesse ruumidesse endisesse koolimajja rajatud külakeskuses. "Mõlemad töötavad täistööajaga ning kärpida pole plaanis. Meie valla arengukavas on ka sätestatud, et teavikute ostusumma suureneb igal aastal 10 protsendi võrra, misiganes muid kärpeid me ka ei teeks," sõnas Meremäe vallavanem Peeter Sibul.
Ka Võrumaal Misso vallas kerkis päevakorrale Luhamaa raamatukogu sulgemine, kuid tegu pole siiski valla ainsa raamatukoguga. Mikitamäe vald ongi piirkonnas üks väheseid, kus terve omavalitsuse kohta oli seni üksainus korralik raamatukogu.

Комментариев нет:

Отправить комментарий