вторник, 16 февраля 2010 г.

14.Piirimägi

* Piirimäel on läbi sajandite asunud palju riigipiire. 10.–13. sajandini asuti läänemeresoome alasid vallutama nii ida kui lääne suunast. Idast tuli Vana-Vene riik, läänest saksa ristirüütlid. Mõlemad vallutuslained kohtusid Piusa jõe joonel ja siia hakkas kujunema piir.

* Lääne pool Piirimäge on olnud Tartu piiskopkond, laiemalt vana Liivimaa, Poola Kuningriik ning 17.–18. sajandini Rootsi Kuningriik. Ida pool Piirimäge on olnud Vana-Vene riik, Pihkva vürstiriik, Moskva Tsaaririik, Vene Keisririik. Hilisemal ajal oli siin Liivimaa kubermangu ja Pihkva kubermangu piir. Praeguseks on alles jäänud Setomaa ja Eestimaa piir, mida tähistab mäe nõlval Piiripettäi (piirimänd). Piire tähistati kas vahitornidega, ristikividega või kividega. Piirimäel on asunud piirikivi nimega Warmensteen, Ciepli Kamien, Tjoplõi Kamen või kohalikus keeles Lämmikivi. Ühe piirvaidluse käigus oli see Vene sõdurite poolt ära viidud.

* Üle Piirimäe on läinud 500 aasta vältel Vastseliina Petseri-Pihkva kaubatee, millel on sõitnud palju tähtsaid välissaatkondi, sh Vene tsaar Peeter I ning tõenäoliselt Rootsi kuningas Gustav Adolf.

Комментариев нет:

Отправить комментарий