вторник, 16 февраля 2010 г.

15.Piusa jõe ürgoru maastikukaitseala





* Piusa jõe ürgoru maastikukaitseala on loodud käänulise Piusa jõe ja seda ääristavate Devoni liivakivi paljandite kaitseks. Kaitseala piires voolab jõgi kuni 35 meetri sügavusel aluspõhjakivimitesse lõikunud ürgorus. Kaitseala pindala on 1237 ha ja ta asetseb Vastseliina ja Meremäe valla piiril, Vastseliina asula ja Tamme veski vahelises lõigus.

* Piusa jõgi on Eesti jõgedest suurima languse ja kaldega. Jõgi on madal ja kohati kuni 10 m lai. Kaitsealasse jääb jõe kärestikuline osa (kuni 70-meetrise langusega) ja 14 Devoni liivakivipaljandit, mille kõrgus on vahelduvalt 6–10 m. Paljanditel on ka kultuurilooline tähtsus – nendega on seotud mitmed muistendid ja uskumused.

* Piusa jõe ürgorg on huvitav mitmete koosluste ja liikide elupaigana. Siin on hooldatavat luhaniitu, lammimetsa, salumetsa ja tüüpilisi pohla- ja samblikumännikuid. Botaaniliselt on tähelepanuväärne mitme lõunapoolse päritoluga taimeliigi esinemine: palu-liivakann, tatari põisrohi, käokuld jt. Nimetamist väärib liblikaliigi mustlaik-apollo elujõuline populatsioon.

* Kaitseala on jagatud kahte piirangu- ja kolme sihtkaitsevööndisse.

Комментариев нет:

Отправить комментарий